unnamed (5) Често ми се случва да се обърнат към мен с въпрос, свързан със затруднения в партньорските отношения и по-точно с трудности при вземане на решение относно това, дали си струва да се даде шанс на връзката, може ли да стане успешна, подхождат ли си партньорите…
При проблемна връзка, това, което човек прави е да се съсредоточи върху нея, да следи поведението на другия, да внимава какво говори, какво прави, търсят се признаци, които да предскажат щастливо бъдеще, разочарование или крах в отношенията. Когато работим с такъв проблем, човекът, който се обръща за съдействие разбира, че той самият е главният барометър и критерий за отчитане на съвместимостта с другия. От значение е неговият вътрешен глас, интуиция, чувства, нагласи, убеждения, правила.
Ето и някои признаци, по които можем да разберем дали си струва да даваме всичко от себе си за даден човек.
ПОСТОЯННО ЧУВСТВАТЕ РАЗОЧАРОВАНИЕ
Дори партньорът да говори това, което искате да чувате, то думите не съответстват на делата. Може да ви се иска да вярвате на красивите думи, но истината е в постъпките.
ПОСТОЯННО НАМИРАТЕ ОПРАВДАНИЕ
Както и да ви разочарова вашият партньор, вие успявате да го извините пред себе си и да преглътнете поредното разочарование. Защитавате го и го оправдавате пред себе си и пред другите, дори да сте убедени, че не е прав. Отказвате да погледнете истината в очите и да я приемете.
НЕУВЕРЕНИ СТЕ В СЕБЕ СИ
Здравите отношения помагат човек да се чувства спокоен и уверен, създават усещане за душевен комфорт. Човек се чувства желан. Обратно на това, когато не е здрава една връзка, партньорските отношения не са равноправни, единия може да допринесе за нарастването на комплексите на другия, да подсили неговата неувереност.
МИСЛИТЕ, ЧЕ ВИЕ СТЕ В ОСНОВАТА НА ПРОБЛЕМА
Ако постоянно мислите, дали правите нещата както трябва, какво още можете да направите, за да се подобри връзката, търсите вината в себе си, полагате свръх усилие, за да подобрите отношенията, то това би довело до прекомерна умора или депресия, особено ако в отговор на старанието си получавате нападки. Още по-лошо е, ако другият бяга от отговорност и дори ви упреква за собственото си лошо поведение или отношение.
САМОТНО ВИ Е, ИЛИ СЕ ЧУВСТВАТЕ НЕЗАБЕЛЯЗАН ОТ ДРУГИЯ
Ако е така, то тогава емоционалната близост във връзката е сериозно нарушена или изцяло липсва.
ОТКАЗВАТЕ ДА ВИДИТЕ НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА ДРУГИЯ ИЛИ ВЯРВАТЕ И СЕ НАДЯВАТЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ
Да, хората се променят, но въпросът е дали ще се случи и какви доказателства има в посока, че ще се случи. Или приемаме човек такъв, какъвто е, или не. Можем да променим себе си, своето отношение и нагласа и от там да започнем. Защото променяйки себе си, можем да променим другия, можем да променим и връзката.
СТРАХУВАТЕ СЕ ОТ САМОТА
Вярвате, че връзка в която отношенията са лоши е по-добра от нищо или от самота. Но не е ли истина, че живеете в самота, макар във връзка? Освен самота, не чувствате ли неуверенст и тревожност? Понякога е по- добре човек да е сам, отколкото да е в отношения, в които се чувства зле.
Ако и вие имате подобен проблем, не се колебайте да тръгнете към неговото разрешаване. Ако имате нужда от съдействие, потърсете го. Обърнете се към някой, на който можете да се доверите.