home-8pIP7O-QnYqeM_j Изписват се от лекар, с цел да се повлияят симптомите на безпокойство, тревожност, безсъние. Отнасят се до бензодиазепините. Действието им е свързано с потискане на централната нервна система.

Сънотворни и транквиланти като диазепам, лексотан, рохипнол, ксанакс, дорикум, ривотрил и невротоп забавят мозъчната дейност, някой успокояват, други предизвикват сънливост. При стрес и тревога са за предпочитане по-дълго действащи транквиланти. Ефектите са бензодиазепините зависи от активната съставка и нейното количество, както от времето на приема и продължителността на употребата. При първоначален прием човек се чувства по-спокоен, ще спи по-добре, симптомите на нервност и тревожност ще намалеят. При продължителна употреба обаче, за да се задържат ефектите, дозата трябва да с увеличи.

Страничните ефекти обикновено са главоболие, умора, чувство за празнота, сънливост, меланхолия.

Рискове

Изключително опасни са при шофиране!

Рискът от зависимост е голям!

Комбинацията на бензодиазепини с алкохол е опасна!

Не трябва да се приемат по време на бременност или кърмене!

 

Не посягайте с лека ръка към сънотворни и транквиланти, защото понякога резултатът може да е обратен на очаквания. Не прекалявайте, ако се налага да ги приемате. Следвайте точно указанията на лекаря, който ги е предписал!