865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741b22ac24b7a445773d71342cd39bfeebe  Кокаинът стимулира централната нервна система, но има и действие на аноректик т.е. потиска апетита. Повлиява нивата на допамин в мозъка, като ги повишава. Обичайно след като отделят допамин, мъзъчните клетки си го абсорбират обратно. Кокаинът блокира обратната абсорция, а нервните клетки се принуждават да отделят още допамин. Допаминът стимулира центърът на удоволствието и прекоморното му натрупване води до кокаинова интоксикация /натравяне/. Кокаинът повишава нивото и на адреналина, като така покачва кръвното налягане и ускорява сърдечната дейност, увеличават се също нивата на ацетилхолин и серотонин, поради което се получава мускулно треперене и същевременно усещане за удоволствие и спокойствие.  При приемането на кокаин с алкохол, в кръвта се образува кокаетилен. Това вещество е извънредно вредно за нервната система и създава зависимост. При кокаиновата интоксикация се развива дехидратация на организма, хиперактивност, агресивност, халюцинации, гърчове.  След като кокаинът изчезне от тялото, в мозъкът остават неразградени ред субстанции, като мелатонин например, който е невротрансмитер подтискащ дейността на централната нервна система. Кокаинът може да предизвика увреждане на кръвоносните съдове, сърдечни проблеми, психози, паркинсон. При продължителна употреба се нарушава сърдечният ритъм до развитие на инфаркт, респираторни проблеми със затруднения в дишането, неврологични проблеми като инсулти, припадъци и главоболие, стомашно- чревни проблеми, болки, гадене. Редовното смъркане води до загуба на обоняние, кървене от носа, затруднения в гълтането, перфорация на носната преграда. При продължителната употреба на кокаин се стига до състояние на висока раздразнителност, постоянно неспокойствие и параноя която в конкретния случай се нарича кокаинова психоза. Развива се склонност към насилие и агресия.

              Следствие употребата на кокаин се нарушават нормалните физиологични процеси в мозъка. Изтощават се клетките които произвеждат допамин и серотонин с което се нарушават от една страна психическите процеси, а от друга дейността на сърдечно-съдовата система. Натрупват се остатъчни продукти в мозъка, които са пряко токсични за нервните клетки и ги увреждат или ги унищожават. При продължителното увреждане на кръвоносните съдове и сърдечната проводимост се получават изменения в съдовата стена, които могат да доведат до инфарк и инсулт. Нарушенията в сърдечната проводимост водят до аритмии и опасност от внезапна смърт. Кокаинът се разгражда от черния дроб, което води до токсично увреждане на клетките му. Нарушава се цялосната функция на черния дроб, като универсален дезинтоксикиращ орган, нарушават се и функциите му като орган на храносмилането, което е причина за появата на коремна болка.

                  Кокаинът е наркотикът с най-бързо създаване на зависимост и най-трудно отказване. Справянето с последиците от употребата на кокаин е труден процес и изиска силна мотивация и упоритост. Хора, които са се обръщали към мен за подкрепа при справяне с последиците определят като сериозна грешка това, че са употребявали кокаин. Изказват огромно съжаление, че са си навредили.