cannabis-1254745_960_720 Марихуаната има въздействие върху психиката, свързано с приповдигане на настроението, което може да стигне до еуфория. Изострят се сетивата, променя се себеоценката, променя се представата за пространство и време. В зависимост от дозата е възможно да се получат и халюцинации. Към тревата се посяга от подражание; за по-лесно включване в групата; защото е “модно” и “яко” или за да се избяга от стреса, заради успокояващото действие. Хора на изкуството споделят, че марихуаната им действа положително, като действа на въображението и творческите способности.

Марихуаната води до:

  • засягане на краткосрочната памет
  • влошаване на концентрацията
  • влошаване на фината координация
  • пречи на ученето
  • засилване сетивните усещания и в началото прави секса особено приятно преживяване, но с времето нещата се променят

– намаляване отделянето на слюнка

– води до зачервяване на очите, заради понижаване на вътреочното налягане

– засилване на апетита, заради понижаването на кръвната захар и засилването на вкусовите усещания, което при продължителна редовна употреба може да доведе до увеличаване на теглото

– променя кръвното налягане и разширява кръвоносните съдове, което може да доведе до намаляване на гловоболие, но във високи дози го предизвиква

 

Въпреки, че няма известни случаи на смърт от употреба на марихуана, тя далеч не е безобидна, въпреки че тези, които я използват я смятат за безопасен психоактивен препарат.

Рискове при употребата на марихуана:

  • в зависимост от дозата, може да доведе до състояние на параноя, което се изразява в налудност за преследване
  • може да доведе до състояние на тревожност, което да прерастне в паническо разстройство
  • може да предизвика психосоматични явления като сърцебиене, задушаване, гадене, повръщане, дори да доведе до колапс
  • може да доведе до проблеми в сърдечно- съдовата система и да предизвика аритмия, както и понижаване или повишаване на кръвното налягане
  • при мъжете повлиява половите хормони като ги намалява, намалява също броя на сперматозоидите

Употребата на марихуана води до пристрастяване, както и лесно преминаване към опитване на други вещества и наркотици, защото тези, които пушат трева са по принцип склонни да опитват психоактивни вещества.

 

Внимание!

Марихуаната води до психическо и физическо изтощение, трайна умора, намаляване интелектуалните възможности, нарушения на нормалниет социални контакти.

Може да предизвика тежки психози. При лица, употребяващи редовно – ежеседмично или ежедневно марихуана вероятността за възникване на психози е по-висока, като това може да не е свързано с фамилна обремененост.

Следствие употребата на марихуана намалява сивото вещество в мозъка т.е. клетките, от които зависи съхраняването на информацията. Когато тези клетки намаляват, нараства бялата маса.

Изследвания сочат, че един от всеки шест младежи, използващи марихуана, става зависим от нея или един на десет става наркоман- използва по-силни наркотици. Младежите, използващи марихуана са двойно застрашени от развитие на психични нарушения, сред които шизофрения.

Шофирането под въздействието на марихуана повишава риска от пътнотранспортни произшествия също както когато водачът е под въздействието на алкохол.
Важно е да се знае от младите жени, на които предстои бременност, че бременните жени, които пушат марихуана раждат деца с по-ниско тегло, което може да е рисково.

За отказването от марихуаната и предотвратяване на последствията близките на употребяващите могат да изиграят решаваща роля. За съдействие и подкрепа могат да се обърнат и към специалист.