Психологът в Болницата Тони Филипова за умението да сме щастливи

В брой 23 на вестник „Време“ ви запознахме с новия психолог в Болницата Тони Филипова. С нея започваме нова рубрика и я нарекохме „Съветите на психолога“. Каним и други представители на гилдията, която не е малка в града, да се включат със свои наблюдения, като единствената ни цел е да направим всички читатели … по-щастливи. И в резултат – все по-рядко пациенти ☺. Оказва се възможно!

Как да си помогнем, за да се чувстваме по-добре и да преминем през деня си възможно по-леко и спокойно. На първо място, още с пробуждането, да си обърнем внимание на нас самите. Първо на себе си да кажем „Здравей!“ т.е. да пожелаем първо на себе си „Здрав бъди!“ и да го направим с една вътрешна усмивка и добронамереност.

Обикновено сме прекалено изискващи и критични към себе си. Колко често се случва в началото на деня да си кажем нещо хубаво и мило сами на себе си. Обичайно чакаме някой друг да го направи за нас. Очаква ни напрегнат ден, това е добре, нека да има предизвикателства, защото с предизвикателствата израстваме. Има ли предизвикателство, има усилие, а усилието води до развитие, до напредък. Ако няма предизвикателства и движение за тялото, мисълта, психиката, следва застой, а той води до регрес. Не бива да се страхуваме, а да приемаме предизвикателствата като възможност за напредък в живота ни, като възможност за проверка на качествата ни.

Ако още в началото на деня си кажем „Давай смело! Опитай! Можеш!“ се окуражаваме да си дадем шанс. Ако успеем – успеем, ако не, здраве да е, ще имаме и други възможности. Не бива да сме прекалено критични към себе си, към другите, към обстоятелствата, а да си поемем отговорността за деня и това, което искаме да постигнем в рамките на деня.

Много е важно да осъзнаем, че всеки сам е отговорен за своето щастие и че ако сами не можем да си го доставяме, никой не би могъл да го направи за нас. Затова след като се пробудим с поздрав към себе си и пожелание за здраве, е добре да си обещаем да се погрижим за себе си и своето щастие. Не го ли правим, не се ли грижим сами за себе си, не би трябвало да се сърдим, че другите не го правят за нас. Казано е: „Помогни си сам, да ти помогне и Господ!“ Не сме ли добри и грижовни сами със себе си, не би трябвало да очакваме другите да са добри към нас. Не сме ли си мили сами на себе си, защо да сме мили за който и да е.

В началото на деня е добре да се обърнем към тялото си – как е, от какво има нужда, боли ли ни някъде и какво трябва да направим, за да намалее болката, да отшуми, да изчезне, каква храна, вода, движение осигуряваме на тялото си. След това е добре да насочим вниманието си към мисълта – за какво мислим, какви задачи имаме за деня, приоритетите – да ги подредим, като не забравяме на първо място да поставим себе си и грижата за себе си. Тук става въпрос за един здравословен егоизъм, който ще ни помогне в грижата и за другите. Защото колкото сме по-добре, толкова ще сме по-добри с другите, по-добри ще сме и в работата си.

Когато обърнем внимание на тялото и ума си, идва ред на душата. Още в началото на деня да обърнем внимание как се чувстваме, да запитаме душата си какво иска, какво ще я усмихне, да й обещаем да й го дадем, ако можем по-скоро, ако не, да й обещаем, че ще го направим при първа възможност. Ако сутринта си обърнем внимание и си обещаем да го правим и през деня, със сигурност денят ни ще мине по-добре.

В края на деня, ако не се чувстваме добре, да си зададем въпроса: „Как си пречих днес?“ и да се опитаме на другия ден да не си пречим, а да си помагаме. Направи си сам щастие – всеки може да опита. Простичко е – какво ни усмихва, какво ни напряга, мога ли да забавя темпото, мога ли да поискам от някой помощ, какво мога днес да си спестя като усилие, кое мога да отложа, към кого мога да се обърна за помощ и подкрепа. Удоволствията, които си позволяваме, говорят за това позволяваме ли си да сме щастливи. Доставяме ли си удоволствия, ние си доставяме физическо и психическо здраве. Ако живеем и работим с удоволствие, спокойно можем да кажем, че сме щастливци. Щастливо нека да ни бъде – от нас зависи!

Това е една добра мисъл за един добър ден!

Тони Филипова, специалист приложна психология

 

Източник: Време