Tоня Филипова, най-новото попълнение на Болницата, за ролите в живота и свързаните с тях болести. Или здраве
Тоня Филипова, психолог със специалност приложна психология, е най-новото попълнение в екипа на МБАЛ „Уни хоспитал“. Тя е там буквално от вчера, 11 юли, когато разговарям с нея, за да разбера защо е тук, защо в Панагюрище, след като има утвърдено име в София и Варна. И разбирам всичко, та и в повече, тъй като Тоня е не само интересен събеседник, но и с радост споделя професионалните си принципи и философия. След срещата с нея си казах нещо, което не ми се случва твърде често – дори и заради един такъв разговор си заслужава нервите около журналистиката.

Оказва се, че Тоня Филипова е последвала съпруга си, доц. Румен Филипов, гръден хирург, който е в екипа на Болницата от седмица. Тоня идва тук с двамата им близнаци, които вече ходят на детска градина и довършва битовото устройване на семейството в новото жилище. Но сред причините има и друго:

– Болницата е прекрасна. Има превъзходна апаратура, отлични специалисти, прекрасни условия за всеки професионалист. Във всяка такава структура има широко поле за работа за всеки психолог спрямо пациенти, близки на пациентите и медицински персонал.

Психологът Филипова смята, че човек е триада, която трябва да е в равновесие, за да се чувства личността пълноценна и да се преборва с болестите.

– Като хора сме „3 в 1“ – физическо тяло, ум, тоест мисловна дейност и душа, тоест психика, които трябва да са в равновесие. Когато има нарушение във физическото състояние, да кажем при катастрофа, не трябва да се лекува само тялото. Принципът е особено важен в случаите, когато няма външна агресия спрямо тялото. Като психолог помагам на хората да разберат първопричината за състоянието си, грешките, с които сам си е причинил страданието.

В какъв смисъл „да си причини“ болестта, питам. И как психолог ще ме лекува. Та нали когато имам сърцебиене, тичам при кардиолог:

– Сърцебиенето е резултат, първопричината е другаде. Най-често в неравновесието на физика-ум-дух. Човек боледува, когато едно от тези фактори вземе надмощие. То е като при трикракото столче – ако единият крак е счупен, не можеш да седнеш. Психологът може да помогне на всеки сам да се разбере, често – да си прости, още по-важно – да се спре и вземе друго решение. Ето например отличниците сред тийнейджърите – серия шестици и една петица ги вади от равновесие. Но това не значи, че не си успял, че си по-ниско ниво, пък и няма нищо страшно в това на моменти да не си ОК.

Къде тогава отива амбицията, самодоказването, кариерата, успяването!

– Ето това е прегряването, болестта „Бърнаут“, която тръгва от амбицията на ума или чувствата на духа. Особено при „помагащите професии“ – на лекари, сестри. Човек може да се разболее от прекалена отдаденост. Тогава душата е взела превес и … трикракото столче пада. Психологът ще помогне да се включат защитните механизми, за да е наред всичко и с ума, и с тялото. Друг пример – съвременната жена – иска да работи отлично, да реди дома си отлично, да отглежда децата си повече от отлично … Понякога може и не всичко да е отлично, а да има спокойствие и равновесие.

Оставам с впечатление, че по-малко боледува тялото на оптимистите:

– Така е, а и да бъдеш оптимист също се заучава. То е нещо като роля, която заучаваш и тя те спасява от самия теб. В психологията се казва, че ма три типа роли – жертва, спасител или агресор. Прекаленото отдаване на която и да е също разболява.

А къде са в тази редица проблемите, идващи от влюбеността?

– Влюбеността всъщност е загуба на реалност. Всеки знае как става – замъгляване на съзнанието, на ума, падат бариерите. Тази промяна в биохимията природата я е „измислила“ неслучайно. А и обратното движение – природата и тук е умна – връща ни на земята, за да можем да живеем в реалността. Така балансът на трикракото столче се е завърнал. И, разбира се, боли.

Източник: Време